self-ironic and fashion focused

Saturday, July 16, 2016

The Princess Diaries


I love reading, but this wasn't always the case. In fact, I hated reading and everything about it up until I came accross The Princess Diaries book series in 7th grade, I think. (God bless Meg Cabot and everyone at my local library.) Prior to that, I was convinced that all books were as awful as the ones on our grade school compulsory reading list. And by awful I mean depressing as hell

While I do believe that knowing (and understanding) the classic literary pieces is essential, I am also frustrated with how soul crushing most of the Hungarian compulsory readings are. Killing the vibes of happy little 5th graders is not the way to go, people.

In a perfect world where my nose was smaller and reading lists were full of relatable, imaginative and easier-to-digest books, I think many more kids would find reading entertaining early on. 

Now where is my Michael Moscovitz? I have the princess dress already.

---

Szeretek olvasni, de ez nem volt mindig így. Ami azt illeti, ha lehetett, egészen addig messziről elkerültem minden könyvnek látszó tárgyat, amíg valahogy rá nem akadtam A neveletlen hercegnő naplója könyvsorozatra valamikor felső tagozatban. Azóta is rettenetesen hálás vagyok Meg Cabotnak, amiért megírta Mia történetét, és a városi könyvtárnak, amiért ki tudtam kölcsönözni az összes könyvet.

Hogy miért utáltam olvasni korábban? Hm. Kincskereső kisködmön, Pál utcai fiúk, A kőszívű ember fiai... Csak hogy párat említsek az általános iskolai kötelező olvasmányok közül. A hosszú oldalakon keresztül húzódó leírások, búskomor történetek és sokszor régies nyelvezet elvette a kedvemet az egésztől.  

Soha egyetlen alkalmat sem szalasztok el, hogy kifejezzem frusztrációmat az idejétmúlt kötelező olvasmányokkal kapcsolatban, és ez a következőkben sem lesz másképp. Nem értem, hogy miért kell elvenni a kisgyerekek kedvét az olvasástól a sokszor már rég nem aktuális, negatív hangvételű művekkel szinte rögtön azután, hogy megtanultak olvasni. Belátom, hogy fontos ismerni a korábban említett és az összes többi klasszikust is, mégis úgy gondolom, hogy igazán nem ártana bedobni pár (esetleg több) újabb, ne adj' isten kortárs vagy még tovább megyek, külföldi író munkáját is a mixbe. (Legalább egy részletet a Harry Potterből?)

Sőt, egy tökéletes világban, ahol kisebb az orrom és nagyobb a gyerekbarát kötelező olvasmányok száma, szerintem az is kivitelezhető lenne, hogy a kölyök saját maga válassza ki, hogy mit szeretne elolvasni, és arról számol be. Mert tényleg csak egy jó könyv kell, hogy valaki megszeresse az olvasást, és miért ne találhatná meg ezt a könyvet minél előbb?

Most pedig lehet nekem is egy Michael Moscovitzom? A hercegnős ruhám már megvan.top and skirt - Intimissimi
(shoes - F&F)
clutch - Bijou Brigitte
SHARE:

4 comments

 1. Y u so pretty?!

  Igen, hajnali 3-kor olvastam ezt a bejegyzést. Előfordul. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. You're being too nice!

   Átérzem, a múltkor én is hajnali kettőig írtam. :D

   Delete
 2. Replies
  1. Thanks, Kathrine, I love it, too! :)

   Delete

Blogger Template Created by pipdig