Sunday, December 11, 2016

Reaching Wardrobe Nirvana


(English version coming soon)

AZ ÖLTÖZKÖDÉS NIRVÁNÁJA A legutolsó bejegyzésből utólag kivettem a tudatosabb vásárlási terveimről szóló első bekezdést, mert a poszt publikálása után pár órával később rájöttem, hogy talán nem fogalmaztam pontosan, és érdemes lenne inkább egy egész bejegyzést szentelnem a témának.

Már egy ideje figyelem a vásárlási és öltözködési szokásaimat, és frusztrál, hogy hiába van tele a szekrényem, minden egyes reggeli készülődés több felvonásos drámába torkollik. Ennek a szemmel látható oka az, hogy nincs rend a szekrényemben. De azért nincs rend a szekrényemben, mert nincs elég hely a rendszerezéshez. És azért nincs elég hely a rendszerezéshez, mert meggondolatlanul mindenfélét összevásároltam. Jövőre ezen szeretnék változtatni, és már meg is van a célkitűzésem: el kell jutnom az öltözködés nirvánájába

Az idegen szavak (online) szótára szerint a nirvána "a buddhista vallásban a teljes megnyugvás, kiszabadulás a lélekvándorlásnak szenvedésekkel járó körforgásából, a legmagasabb boldogság állapota, amelyre a lélek törekszik". Ennek alapján az öltözködés nirvánája az az állapot, amikor a szekrényünk kinyitásakor semmi mást nem tapasztalunk, csak belső békét. 

Az említett állapot eléréséhez rögtönzött elméletem szerint több dolog egyidejű megvalósulása szükséges. Mindenek előtt rendkívül jól kell ismernünk magunkat ahhoz, hogy tudjuk, mi az, amit valóban hordani fogunk, és mi az, amit csak a pillanat hevében vásárolunk meg. (Van egy A vonalú piros szatén midiszoknyám, amit legközelebb akkor fogok viselni, ha majd 4-6 helyett hintóval megyek végig a körúton.) 
Továbbá fontos az is (és ez volt az a rész, amit a múltkori bejegyzésben nem sikerült tökéletesen megfogalmaznom), hogy megtaláljuk a megfelelő arányt a fast fashion darabok és mondjuk az örökölt, second hand vagy más forrásból beszerzett (vintage, dizájner, stb.) ruhák között. Mindegyik kategóriának megvan a maga előnye, és a különböző "történetű" darabok harmonikus ötvözésével szerintem nagyon nehéz mellényúlni. Például anya régi Levi's dzsekije, amit most már én hordok, minden fast fashion szettnek ad valami extrát.

A stratégia, amivel én a következő évtől élni tervezek, az az, hogy minden szezonban listát írok azokról a dolgokról, amikre valóban szükségem van, és amikről tudom, hogy tényleg hordani fogom őket, majd ennek alapján indulok vásárolni. Arról, hogy egy rossz nap után S.O.S. shopping terápiára menjek, le kell szoknom.
Share:

No comments

Post a Comment

Good vibes only.

© According to Koko | All rights reserved.
Blogger Template Crafted by pipdig