Friday, January 20, 2017

What Does a Fashion Manager Do?


"És mivel foglalkozik egy divatmenedzser?" Amikor új társaságba kerülök, és a szó a tanulmányaimra terelődik, gyakran találom magam ilyen, és ehhez hasonló kérdések kereszttüzében. Kezdetben kicsit tovább tartott megmagyarázni, de mára már egy összetett mondatban meg tudom fogalmazni a dolog lényegét: A divatmenedzser olyan, a divatiparra specializálódott menedzser, aki a divattervező mellett a márka üzleti részét irányítva biztosítja, hogy a művész nyugodtan elmerülhessen a kreatív folyamatokban. Nyilván ez ennél összetettebb, és egy divatmenedzser nem csak tervező mellett dolgozhat, de alapvetően erről van szó. A képzés célja az, hogy olyan szakembereket "állítsanak csatasorba", akik kiismerik magukat többek között a divatmarketing, PR, menedzsment, HR, pénzügy, anyagismeret és gyártási folyamatok területén is, és ezért jó néhány pozícióban el tudnak helyezkedni.

Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a korábbi egyetemi éveim alatt rengeteg olyan lexikális és gyakorlati tudást összeszedtem, ami utólag rendkívül hasznosnak bizonyul. Pedig különösen az egyetem második éve alatt végig azt éreztem, hogy én ezzel semmire nem fogok menni... (De legyen ez egy másik bejegyzés témája.) Mostanra azonban kiderült, hogy ez a tudás remekül kiegészíti a divatiskolában kapott információkat.

Ugyanakkor ha valaki azt hiszi, hogy az iskolában megszerzett tudás önmagában elég ahhoz, hogy jó divatmenedzser legyen, szerintem óriásit téved. Úgy gondolom, hogy "az élesben" szerzett ismeretek elengedhetetlenek. Én most fejeztem be a 3. félévemet, és úgy érzem, hogy már van annyi tapasztalatom, hogy -- olvasói kérésre -- reális (de biztosan nem végleges) képet tudjak festeni a témáról.

Szóval most nézzük meg, hogy mivel is tölti az ideje nagy részét egy divatmenedzsment hallgató.

TANUL

Színtan beadandó munkálatai előtti idill (az "utána" állapot már nem ilyen volt)
Természetesen a divatiparral kapcsolatos szaktudás nélkül nem lehet egyről a kettőre jutni, ezért én komolyan veszem a tanulást, és próbálok minél több dolgot megjegyezni. Sokszor nem is a jegyzet felett görnyedős tanulásról van szó (bár azt sem lehet megkerülni), hanem azokról a szakmabeli tanárok által mesélt történetekről, élményekről és tapasztalatokról, amelyeket feldolgozva mi, hallgatók is többek lehetünk. Kicsit olyan ez, mint a Padawan és a mestere, csak jobb szerkókban.

ÖNKÉNTESKEDIK


Az iskolán kívüli tanulási lehetőség egyik legjobb formája a divateseményen való önkénteskedés. Én már kétszer vettem részt a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe-on mint önkéntes, és minden alkalommal úgy zártam a hétvégét, hogy nemcsak tapasztalatokkal, hanem jópár kedves ismerőssel és kontakttal is több lettem.

Szegedi Kata
Ott voltam a legutóbbi Marie Claire Fashion Days pénteki, szakmai napján is, és aznap este én kezelhettem a magazin Instagram oldalát.

GYAKORNOKOSKODIK

Így készült a Marie Claire szeptemberi divatanyaga.
Életem első szakmai gyakorlatát 2016 nyarán a magyar Marie Claire magazinnál töltöttem újságíró és stylist gyakornokként, ami életem egyik meghatározó élménye volt. A náluk töltött két hónap alatt nemcsak az egyik kedvenc magazinom működésébe láthattam bele, de írhattam is, sőt a szeptemberi divatanyag fotózásán is részt vehettem. Arról nem is beszélve, hogy számos divat- és sajtóeseményre is küldtek (hogy írjak róluk), így a rendezvényszervezés és a PR területén is fejlődtem. Készítettem interjúkat (Omorovicza, Auksz Éva), ott voltam a Nők Chanelben fotókiállítás megnyitóján a Ludwig Múzeumban, és a Tomcsanyi x Tisza Cipő kapszulakollekció sajtóreggelijén a következő gyakornoki helyemet is megtaláltam...

Szakmai és emberi szempontból is nagyon hasznos időszak volt, mert a szöveges rovatok szerkesztőjétől kezdve a szépségrovat vezetőjén át a divatszerkesztőig mindenki azon volt, hogy tanítson, újat mutasson, és olyan feladatokat adjon, amik kihívást jelentettek. Szóval egyetlen csésze kávét sem kellett főznöm, amiért nagyon hálás vagyok.

Tomcsanyi Fine Knitwear sajtóreggeli a Warmcupban
2016 őszét pedig Tomcsányi Dóriéknál töltöttem mint marketing és PR gyakornok, és náluk is volt alkalmam tanulni. Írtam közösségi média kontentet, segédkeztem a Fine Knitwear körüli munkálatokban, és a divatbemutatójukon is ott voltam. Hozzájuk azért jelentkeztem gyakornoknak, mert amellett, hogy tetszenek a ruhák, szerintem nagyon jól kitalált brandről van szó, ami marketing szempontból érdekes kihívást jelent.

DIVAT- ÉS SZAKMAI ESEMÉNYEKEN VESZ RÉSZT

Daalarna bemutató
Ezek az események azért hasznosak, mert alkalom nyílik a kapcsolatépítésre és az új információk (és névjegykártyák!) begyűjtésére is. A divatbemutatókon kívül például a Budapest Design Week is sok-sok lehetőséget biztosít ilyesmire. 

Így születnek az EVE by Eva Remenyi ékszerek. (Budapest Design Week)

Nők Chanelben kiállítás a Luwdig Múzeumban

Tomcsanyi x Tisza kapszulakollekció sajtóreggeli a Menzában

KEVESET ALSZIK, SOKAT KÁVÉZIK


Kívülről úgy tűnhet, hogy a divatipar csupa csillogás, pezsgőspohár szorongatás és gondtalan nevetés, de amint belülről is látja az ember, rögtön kiderül, hogy ez azért nem teljesen így van. A szakma képviselőivel kapcsolatban él az a sztereotípia, miszerint mindenki gonosz, pedig csak azért vagyunk sokszor morcosak, mert nem alszunk. Nem alszunk, mert mégsem tud jönni a sminkes, késik a szállítmány, még nincs kész a projekt, vagy elszakadt a ruha. Igaz, nem életeket mentünk, de mivel minden olyan gyorsan változik, a stressz mégis sok. 

Mindezek ellenére úgy gondolom, hogy a magyar divatipar tele van rendkívüli tehetségekkel, remek szakemberekkel, és hihetetlenül jó humorú közreműködőkkel. Így minden csésze kávé, monitor előtt töltött extra óra, cipekedés, leesett flitter és kényelmetlen cipő megéri, mert amint kihunynak a fények, és te a fotósok mellett guggolva várod, hogy az első modell a kifutóra lépjen, minden befektetett energia megtérül. Aztán iszol egy újabb csésze kávét, és kezdődik minden elölről.
Share:

No comments

Post a Comment

Good vibes only.

© According to Koko | All rights reserved.
Blogger Template Crafted by pipdig