self-ironic and fashion focused

Monday, April 3, 2017

Sentimental PiecesRuháink története

Mostanra rájöttem, hogy akármennyi ruhát is veszek, a kedvenceim mindig azok lesznek, amelyeknek története van. Azok, amikhez embereket, eseményeket, mérföldköveket tudok párosítani. Mint például életem első Nike sportcipője, a Brigitta Barczi Jewellery fülbevalóm, vagy az anyától örökölt Levi's farmerdzsekim. Ezek mind-mind szentimentális darabok, ezért kiemelt helyük van a ruhatáramban. 

Gyerekkoromban nálunk sosem a márkajelzés volt az elsődleges ruhavásárlási szempont, de nagyjából a 2000-es évek közepén, miután egyre több osztálytársam lábán láttam, minden vágyam egy pár Nike sportcipő lett. Amikor felhoztam otthon a témát, a szüleimmel megállapodtunk, hogy addig nem költünk jelentősebb összeget cipőkre, amíg a lábam növésben van. Ez logikus feltételnek tűnt. (Nagyon nehéz olyan szülők ellen lázadni, akik minden döntésüket ésszerű érvekkel támasztják alá -- így nem is tettem soha.) Teltek-múltak az évek, a lábam végérvényesen elérte a 39-es méretet, én pedig megkaptam életem első Nike cipőjét, amiért azt hiszem, talán még egy másik városba is elautóztunk. A surranó -- ahogy a képeken is látszik -- mostanra kicsit leharcolt, de semmi pénzért nem válnék meg tőle, mert jól bírja, és akárhányszor felveszem, mindig az a boldog kis tizenéves leszek, aki akkor voltam, amikor először a lábamra húztam. (Mondtam, hogy szentimentális darab!) 

Hasonló hatással van rám anya régi Levi's dzsekije is. Vannak emlékfoszlányaim abból az időszakból, amikor még ő hordta, és számos fotó is tanúskodik arról, hogy mennyire kúl volt benne. Azt remélem, hogy a dzseki viselésével rám is átragad valami abból a menőségből, illetve hogy sikerül olyan állapotban megőriznem ezt a több mint 20 éves darabot, hogy majd az én lányom is hordhatja. 

Végül, de nem utolsó sorban, az együttműködésünk után Bárczi Brigitől kapott fülbevalóm is egy olyan szívemnek kedves darab, amit sokszor és örömmel hordok, hiszen a sikeres projektünkre emlékeztet. Nem beszélve arról, hogy amikor néha-néha elmegy a kedvem a blogolástól, mindig eszembe juttatja, hogy mennyi remek embert ismerhettem meg az Accoding to Koko által. Szóval több ez, mint egy vagány fülbevaló. Ez egy sikersztori.

Minden téren felgyorsult világunkban mostanra nem csak a pénzben mért, de az érzelmi értéke is csökkent ruháinknak. Tudván, hogy ennek ellenére egy-egy darabnak mekkora eszmei értéke lehet (lásd a fentebb leírtakat), szerintem különösen fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy mit és hogyan vásárolunk. Ezért veszek részt én is a Fashion Revoltuion Hungary mozgalomban, ami a tudatosabb fogyasztás és az átláthatóbb divatipar mellett kampányol.

Többször írtam már, hogy szeretnék jobban odafigyelni arra, hogy mit veszek, mert sokszor érzem azt, hogy bár tele a szekrényem, még sincs mit felvennem. Ezért átválogattam a ruháimat, kívánságlistát írtam, és egy ideje próbálom tudatosabban építeni a ruhatáramat. Ami nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem vásárolok fast fashion boltokban (a Fashion Revolution sem a fast fashion bojkottjára szólít fel), hanem azt, több időt szánok arra, hogy eldöntsem, valóban szükségem van-e az adott darabra: a megfontolt tervezés, 5-10 perc extra gondolkodási idő a próbafülkében, vagy a "még alszom rá egyet" módszer tényleg sokat számít.

A célom az, hogy megtaláljam a megfelelő egyensúlyt a fast fashion, a second hand, az örökölt, és remélem a jövőben majd a (magyar) tervezői darabok között. Mert biztosan jó érzés lenne 20-30 év múlva a Levi's dzsekim mellett mondjuk egy Tomcsanyit vagy egy Áeront is a lányomnak ajándékozni.

A Fashion Revolutionnal kapcsolatos további információkért figyeljétek a blogot, illetve kövessétek a mozgalom Facebook és Instagram (@fashionrevolutionhungary) oldalát!denim jacket - vintage Levi's
earrings - Brigitta Barczi Jewellery
t-shirt - Shein
jeans - F&F
sneakers - Nike (old)
SHARE:

No comments

Post a Comment

Good vibes only.

Blogger Template Created by pipdig