self-ironic and fashion focused

Wednesday, June 14, 2017

My Fashion Resolution


See English text below.

Tudtátok, hogy egyetlen farmernadrág elkészítéséhez több ezer liter vízre van szükség? A Levi's 501-es esetében például csak a gyapot termesztése 2565 liter vizet igényel nadrágonként. Ehhez hozzájön még többek között a gyártás során használt víz, illetve a vásárlást követő otthoni mosások, és így az 501-es élete során összesen 3781 liter vizet iszik meg. Nem mellesleg ugyanennyi víz fogy el egy amerikai háztartásban 3 nap alatt.

Nem tudom, hogy a fast fashion márkák esetében mennyi vizet igényel egyetlen farmer elkészítése, de gyanítom, hogy ők sem angyalok örömkönnyeit használva gyártanak. És mivel megelégeltem, hogy a kevésbé jó minőségű farmernadrágok folyamatosan rotálódnak a szekrényemben, míg az anyától örökölt Levi's farmerdzsekim ugyanolyan jól néz ki, mint 20 évvel ezelőtt, úgy döntöttem, hogy a jövőben csak jó minőségű használt vagy fenntartható módszerekkel gyártott farmert veszek. Ezzel a lépésemmel remélem, kisebb lesz az ökológiai lábnyomom, és több víz marad, nem is tudom, A BOLYGÓNKNAK.

És hogy mit tehetünk a már meglévő farmernadrágunkért? A Levi's azt javasolja, hogy mossuk kevesebbszer, alacsony hőfokon a farmerünket, és hagyjuk magától megszáradni (ergo ne tegyük szárítógépbe).

A Levi's egyébként elég transzparens a mostani helyzetet illetően (a fenti adatok is egy 2015-ös tanulmányból származnak), és folyamatosan dolgozik azon is, hogy a jövőben fenntarthatóbbá tegye a farmergyártást, ami farmermániásként számomra szimpatikus.

-------

Did you know that it takes thousands of liters of water to produce a pair of jeans? In the case of the Levi's 501, for example, only cotton cultivation requires 2,565 liters, a study from 2015 says. Then there is production and costumer care, and the lifecycle impact adds up to 3,781 liters of water in total. That is equal to the amount of water a US household uses up over a 3-day period. It's insane.

I have no idea how much water fast fashion brands need to make a pair of jeans, but I assume they don't use the happy tears of angels either. So I've made a decision.

Instead of having a wardrobe full of not-the-best-quality jeans that are in constant rotation because of their short life span, from now on, I'm only buying sustainably made or vintage jeans that are in great condition and I know will last a long time. My decision came shortly after I purchased my very first vintage Levi's jeans and realized how much durable the fabric is. I'm also the happy owner of a 20-year-old Levi's jacket that I inherited from my mother and the same goes for that; it's exceptional quality. 

And what can we do to enjoy our denim in a more conscious way? To live in them happily ever after, Levi's suggests we wash our jeans cold, less often, and we let them air dry.

So there it is, my vintage Levi's love story. What I also love about the brand is that they are transparent about their numbers and are working towards a more sustainable production method, which, as a denim addict, I appreciate very much.

SHARE:

No comments

Post a Comment

Good vibes only.

Blogger Template Created by pipdig